Hallo....viiiin...

...har ni sett den roliga på Facebook...istället för att ungarna klär ut sig tar vi varsitt stoooort vinglas, klär ut & oss och knackar på dörrar och kvittrar "Hallo viiin" ;)
Men nja..det är än sålänge ungarnas kväll, även om vi altid hade Halloweenfest innan ungarna...tycker det vore kul att ta upp den traditionen igen ;)
Sussi...varför har du bara bilder på alla andra i våra roliga kreationer?!!??
 
 Då innan ungarna.. (Sussi, den rödhåriga, va i tidningen idag, är ni intresserade av fiske eller bara fina naturbilder ska ni besöka hennes numer rikskända blogg :) SussiSymfoni
 
Nu är det Ungarna som regerar...
 
 
 
 
 Vem är den hemliga?!
 
 
 
 

Femtio nyanser av honom..

BOKRECENSION:
 
Okej, fick redan innan jag visste om detta fenomen, tips om att läsa på engelska. LÄSA inte lyssna. Och absolut inte lyssna på svenska.

Ja inte vet jag, men har nog aldrig hört en dåligare så upphypad bok.
Dessutom är det många tonåringar som läser den, och så en & annan över de tretti som jag då, som tjuvläser, men den låga åldern på läsekretsen gör mig lite orolig. (alltså när lurarna åker ur telefonen när jag inte har de man kan prata i , och jag är ute i affär...otroligt pinsamt när telefonen ropar ut sitt innehåll ur min ficka...)

En romantiserad bild av relationer som är så fel de bara kan bli.
(kontrollerande pojkvänner & jag går inge bra ihop...)
Hur det än kommer bli i andra & tredje boken, så nej nej nej, jag gillar inte alls tanken på en oskuld som blir kär i Rike Ragnar men konstiga behov & ett sammetsrött lekrum....
Jag tycker boken skönskriver otroligt. Visst att huvudpersonen är en ovanligt smart oskuld, 22 år. Men jag tror knappast dagens tonåringar tänker som bokens figurer.
Det finns mängder av avsnitt som kräver eftertanke, och som jag tror de flesta tjejer känner igen sig i. Samtidigt sitter man som som tjej fast i handlingen och detaljer.
Otroligt dålig på svenska iallafall, för mycket porr för att jag ska hitta handlingen mellan allt sex.
 

Fyrtio miljoner har läst den sexspäckade historien om den unga Ana och den sadistiske Christian. Nu kommer böckerna på svenska, och Hanna Fahl har träffat ”Femtio nyanser av honom”-författaren E L James.

Drygt hundra sidor in i ”Femtio nyanser av honom” dyker kontraktet upp. Den unga oskuldsfulla (även i bokstavlig bemärkelse) Anastasia Steele har just mött affärsmannen Christian Grey. Han är snygg, oändligt rik, intelligent, trevlig, spelar piano som en gud, kan flyga sin egen privathelikopter – och är sadist. Nu vill han att Ana ska ta ställning till smisk, pisk, analsex, fisting, handklovar, ögonbindlar och upphängning.

”Jisses”, tänker Anastasia. Christian öppnar dörren till sitt ”lekrum”, och vad som följer är en rätt klassisk kärlekshistoria fast med ofattbara mängder detaljerat bdsm-sex.


E L James trilogi slog ner som en bomb när den publicerades. Efter bara sex veckor i bokhandeln hade 10 miljoner böcker sålts i USA och succén fortsätter utomlands där 37 länder har köpt rättigheterna. Dessutom ska böckerna filmatiseras.

Hittade en recension som min kompis som älskade den på engelska kunde ha skrivit:
  • Sandra
  • 2012-09-18

Jag läste alla böckerna i våras och jag älskar dem. Men när jag provläste den svenska översättning så trodde jag först att det var ett skämt. Det är den värsta översättningen jag har läst, så fruktansvärt dålig. Tycker synd om alla som läser den på svenska, det är som att läsa en parodi på orginalet. Så jag rekommenderar alla som vill läsa serien att köpa den på engelska. Jag ger orginalet 5 stjärnor men den svenska 1 stjärna tyvärr.

Sen efter att läst intervjun med författaren, så ja, hänger med i ideen, men hur ofta läser man en intervju innan man läser en bok??!!

Kanske ska ta tvåan & trean i bokform på engelska....så kanske jag fattar vad hypen handlar om??!!
Slutet i ettan var bra, var inte riktigt beredd på det..så kanske måste läsade andra två ändå...
 

Höst - Vinter

Undrar vem som vinner?

När bladen väl är fallna och marken blir brunful, kan den lika gärna täckas av snö från nu till mars.
Finns ingen fördel alls att inte ha snö omkring sig. Hellre snö än regn. Hellre snövitt än grådask!
Hellre kallt än fesljummet.

 
Skulle ju fota mitt Papparazzi träd idag...men gårdagens snöblås hade nästan fått med sig vartenda ett av  alla tusentals röda löv!
 
 

Rensat...

 
 
..men åh.. insåg att så många slutat eller bytt sidor på sina bloggar, så tog bort alla länkar som inte skrivit sista året eller har satt lösen på.
Ni som läser min & bloggar själva, snälla, kommentera eller maila mig er sida. Lägger länk om ni vill, annars läser jag hemskt gärna era. Jag är rätt trött på stormammabloggarna & de större kändisarna. Hellre lite mer småstadsliv, som vi faktiskt lever i :O)
 
Vill ni inte skriva i mommentar, maila till lindha.hjalm@gmail.com  och lösen då om ni har det ;o)
 
 

Skolan...

Nu är det inlägg varje dag i tidningen om skolans utredning.
Jag tycker det är bra att folk engagerar sig. Faktiskt på båda hållen. För eller emot.
Själv är jag för det mesta i utredningen, det kan jag stå för.
Jag har också läst allt jag hittat. Funderat över dragningar i upptagningsområdena & jämfört tabellerna med antal elever nu och om.
Jag tänker på mina ungar, hur & var kommer de gå? Hur rörigt kommer det att bli under de år som det tar innan förslaget är satt? Därför engagerar jag mig. Mina ungar ska få en bättre än bra skola!

Jag blir mer och mer tveksam till gruppen "Rädda Centralskolan" och deras namninsamling för omröstning.
Jag har förståelse föräldrars oro att lägga ner den skolan,
Samtidigt tycker jag inte argumenten håller fullt ut, skolvägar, äldre elever på samma skola och en del annat.
Några av de drivande är fd. politiker och oppositions parti Miljöpartiet. (i en kommun sitter man inte alls alltid i samma block som i riksdagen)
Det står inte klart för mig om det är just att rädda skolan, eller om det handlar om att trycka till sitt fd. parti när de gäller fd. Moderaterna eller som i MP att fiska röster, Miljöpartiet & Moderaterna skulle i våras påbörja en egen utredning parallellt med det förslag som skulle tas fram av förvaltningen, men jag har inte sett eller hört ett ord om den efter att de var i tidningen med det i mars april.
Jag har inte heller sett vad MP vill förändra mer precist i det förslag som ligger nu.
I mina nybörjarpolitiska ögon läser jag i deras inlägg att de vill ha en ny utredning bara för att,
inte att att rädda just centralskolan.
 
Borde inte de driva en egen protestlista då som gäller hela utredningen?
De flesta andra som driver frågan på facebooksidan, vill rädda bara centralskolan, och då tycker jag det är mer ok, och att de ska få göra det.

Där har det också varit en debatt om att listor inte får sättas upp på skolorna. Och nej, jag vill inte ha nån protestlista på Nyhemskolan eller på Tuvan där mina barn går, så att människor som inte har barn på skolan ska stå och prata, diskutera & argumentera på skoltid när barnen går till matsalen osv. Speciellt inte då listan inte gäller just dessa ställen. Listorna finns på medborgarkontoren och hos en del handlare i stan.
Medborgarkontoren är de ställen de ska vara på tycker jag. Där kan man sitta & läsa utredningen, fråga till vem man ska ställa frågor, eller hur man skriver sina åsikter för remiss som man kan göra innan 17 december.

Jag tycker inte en folkomröstning skulle vara fel om kommunens invånare sågar hela utredningen.
Men för att rädda en byggnad, så nej. Jag tror på förslaget i helhet, och är inte orolig för att våra barn ska klämmas in på en sliten skola med för många elever, man måste ändå komma att renovera Norråsa, finns liksom inte så många alternativ oavsett om Central ska dit eller inte.
Skulle förslaget inte gå igenom alls, har vi ett antal skolor/förskolor som måste renoveras, och lokaler på Brinell som står tomma, sviktande elevantal & då blir det absolut inte bättre än nu, men kanske mer rättvist att alla får gå i sunkiga lokaler än att en skola blir färdig först?
Eller att, som jag ser det att barnen, oavsett byggnad de är i i får en bättre än bra skola att gå i?!
 
Är ni intressade och vill ge synpunkter & förslag på utredningen, gå ihop ett gäng med samma tankar, skriv en remiss & posta till kommunen!

Jag och flera till disskuterar också på facebook, Framtidens skola i Nässjö - synpunkter & förslag
Kika gärna in!! 
 
 
 
 

Paparazziträdet...

I helgen när jag grävde grus & la sten på framsidan var det flera som gick förbi här uppe som stannade & frågade om vårt chockröda träd. Den är jättevacker hela tiden när den har löv. Den är mest av tiden röd, sen blir den lite grön & efter det som nu precis innan löven faller är den alldeles klarröd.
Vi bor ju ett par meter ovanför gatan nedanför, och när jag höll på hörde jag att det stod några därnere & diskuterade trädet, sen när jag skulle flytta mig så såg jag dem, och de mig, då stod med mobilerna & fotade.
Vilken min de fick när jag dök upp och vips så försvann de. Men hoppas de fick nån bild! :o)
 
BlodLönn
 
 
 

Bästa krämen!

 
Efter sex år med Essies eksem, tror jag vi testad allt som finns. Både på receptbelagda, & senaste två åren naturliga krämer, oljor, tvålar, puder och jag vet inte vad.
Alla kliande nätter, allt bråk för det svider, alla pengar vi lagt ut  - en hel Ipad säkert, sa jag till Essie idag & de tårar som kom då andra barn påpekat eksemen.
(nu kan min lilla tjej säga ifrån mot kompisar, men hon visar sin ledsenhet hemma, hon vill verkligen inte ha eksemen, men vill inte heller smörja med svidande medel)

Kanske hyllar jag i förtid, vi har bara provat i fem dagar, men jag har aldrig märkt förändring så fort!
Sen att hon gillar lukten, gör mycket, för om det luktar för mycket - tvär nej. (vetegroddsoljan från ME fungerar - men inte lukten - och enligt mig inte priset i storförbrukning)
 
Först tar man lite gel på eksemen, och det behövs bara lite lite, en halv ärta per armveck. Sen lotion som vanligt. Olle gillar den också, han har början till eksem, men hans början till den grad Essie har, försvann när vi sålde Baloo, så ser samband där, men han kan få lite vid torrt väder.
Och priset....nu fick jag låna hem, men hörde jag rätt kostade de ungefär 120kr / förpackning. Med tanke på vad jag betalat /förpackning för mindre mängd på hälsokost så kan nog Essie få sin Ipad snart...

 
 
Fick tag på dessa för, som ni vet, vill jag bli av med ett gäng kilo, så började på...hm...ingen aning vad "kursen" heter, men via Herbalife träffas vi ett gäng en gång i veckan, 12 ggr. Mäts & vägs. Får bra föreläsning & tips.
Inga krav, bara en själv att tänka på. Man betalar 350kr för detta. 300kr går till en pott.
När allt är klart får den som gått ner mest i % halva potten, andra får 30% & trean 20% + de böter man fått lämna under tiden ;)
För mig är det en motivation & kul grej, och så roligt folk såklart! Me like!
Kommer mer om detta projekt framöver, bara varit två veckor än!
 
 

Ahh...sköna bädden!

Äntligen har vi fått våra nya bädd! Underbart!
Om resten av familjen håller med, vet jag inte.
Olle: Den är jättehård!
Ester: Jo, den är jättefin.
Maken: Har du sovit gott? (han kan lika gärna sova på ett liggunderlag...)

Jaja..lyft för sovrummet blev det också!
Behöver lite hjälp, ska vi ha de vita småstegarna eller svarta? Eller ska jag sätta upp två blanksvarta hyllor med silverkonsoler? Eller nåt helt annat? Igår tyckte jag de små såg lite fjuttiga ut, så tog hem en högre, men även om man sågar den blir det för många hyllor att samla skräp på ;) så den ska tillbaka imorgon.
Supernöjd med lamporna (flåt Smullan...hoppas ni inte har såna...) och målade ett bord som skulle slängas. Blev som nytt!
Sista bilden....så som det ser ut liksom till vardags..
behöver en snygg tvättkorg & en garderob över den väggen så makens kläder kan få flytta ut ur gömmorna.. Nån som har på lager ;)

 
Så....skärp er & kommentera nu...
 

Boktipset

Jag lyssnar på jättemycket böcker. Läser knappt längre. Lyssna kan man göra samtidigt som man gör nåt annat, vilket passar mig ypperligt!
 
Senaste favoriten är "en man som heter Ove"
Helt underbar. Man får ju sin egna lilla scen när man lyssnar/läser. Min är på Rågången, Ove är en man som jag jobbat med tidigare.
Boken är rolig, tragisk och innheåller många tankeställare tycker jag!

Läs den!

ur, vresig, ilsken och helt oemotståndlig

Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom "bitter" och "grannarnas skräck". Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt!

Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. Trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma. Eller "den där statskuppen", som Ove själv bara minns den.

Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Som kommer förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden.

Fredrik Backmans debutroman om den arga äldre mannen i grannhuset präglas av pricksäker humor och hög igenkänningsfaktor. En underhållningsroman som både lyckas skapa sitt eget humoristiska universum och berätta något viktigt om oss själva och vår tid. Det är en underhållande feel good-berättelse i samma anda som Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och filmen Livet från den ljusa sidan.

 

 

Är jag frisk nu?!

 
Det var ett tag sen jag skrev om hur jag mår nuförtiden.
Ganska ofta frågar folk om jag jobbar nu & hur mycket, och såklart hur jag mår, lika ofta har jag glömt att jag faktiskt varit eller kanske fortfarande är sjuk.
Jobbat har jag gjort sen förra sensommaren, sen gick jag upp från min sjukskrivning månadsvis till efter jul.
From årets början har jag jobbat 70%, men är föräldraledig resten, alltså inte sjukskriven.
Året som gått har varit, och är nog i viss mån fortfarande en rehabiliteringtid.
Ni har säkert hört att det tar lika lång tid att komma tillbaka, som det tagit innan man kraschade in i teglet. Eller som man idag säger, fick sin depression. För utbrändhet, gått i väggen finns inte ;)

I mitt fall, tror jag och de flesta av de läkare jag träffat genom denna tiden, att själva proppen drogs ut när jag åt de där sluta-rök-atabletterna Champix. Jag fick ju frågor innan jag började, men jag kände inte att det jag byggt på mig under senaste åren skulle kunna orsaka nån deprission i den bemärkelsen att det blev "fysiskt". Sen vet jag inte om den sköterska jag pratade själv nånsin tagit ett bloss, tror det kan vara bra att ha folk som rökt på den posten. Efter tre veckor med en konstig yrsel & förstätkt rädsla & tankar slutade jag med tabletterna.

Det som jag tänkt på ofta under året, och som jag fortfarande kan gräva ner mig i är när är jag frisk?
Blir man "frisk"? Kommer jag i framtiden kunna ta kriser, eller kommer dimman, yrseln och alla hemska aningar tillbaka?  (jag var helt övertygad om att blixten skulle slå in genom rutan & utplåna alla. Jag tog tex. av mig vigselringen & andra metallföremål under försommaren om det åskade..oavsett om jag va ute eller inne) 
Om det berodde på Champixen eller annat, har det liksom förstört nåt, eller är jag som innan där upp i kontaktledningarna?
Hade jag varit i en annan livssituation, och en snabbare läkarvård med mer tid för varje patient, hade jag förmodlingen provat längre att bli bättre utan medicin än vad jag gjorde. Men över en månad med småbarn i huset var nog. Sen tog det ytterliggare en månad innan känslorna blev bättre & dimman lättade.
Den längsta sommaren i hela mitt liv!!
Den medicin jag äter sen dess heter Efexor, varför just den har jag frågat mig massor gånger sista halvåret, den fungerar bra, men har en del trista biverkningar som såklart jag fått ;) och är, som en annan läkare jag träffade, en "rejäl hästkur" varför fick du den???"
Inte vet väl jag, jag gav förslag på andra men min läkare sa att detta va bästa pillret!
Ja Tack! Jag vill ha det bästa såklart!
Kan ju fråga sig varför man ger någon som aldrig varit depressiv innan en sån medicin?
Läser man på forum osv. om denna så är det något man normalt ger när man provat annat.
Effekten till trots - så undrar jag varför jag inte fick nåt annat först & ett bra stöd i sjukvården som var "Min" att kunna prata med. Om jag träffat han antihästkur-läkaren från början, eller om remissen till sjukgymnast och balansutredningen gått snabbare, hade jag fått så många svar på varför in kropp betedde sig som den gjorde att jag kanske själv kunnat hjälpa mig. Dit kom jag inte förräns till hösten förra året.

Nu ett-och-ett-halvt år senare, känner jag mig okej nog att prova ta ner min medicin, och se vilka konsekvenser detta har gett mig. Kanske inga, kanske får jag knapra på, eller hitta andra vägar att lura kroppen och dess underligheter. Min syn på tidigare viktigheter, har ändrats, men tycker ändå inte att jag hade så mycket bagage att det skulle rasa, därför tror jag Chamix triggade igång det som var då & varit.
I
Blir långt inlägg, men vet att vi är så otroligt alldeles för många som hamnat i detta. 
Själv var jag öppen direkt med vad som "Hänt" och har fått så mycket hjälp, tips och samtal av andra i samma sits. Jag har skrivit om det innan, men sånt här kan gärna upprepas!
Nu kanske jag kan hjälpa någon annan - detta är så otroligt vanligt, oavsett slutarökapiller eller vad man burit på.
Eller som ibland, den kemiska sammasättningen i knoppen blandar liksom fel,.
Vi har för mycket om oss, för höga krav på jobbet, hemma och tom på fritiden &  inga resurser på VC att få oss i balans utan att knapra piller, vi måste ofta ta reda på allt själva.
Får man chansen att direkt, första veckorna, att få bra samtal & förklaringar tror jag vi skulle spara många recept & tiden som följer efter det. Jag sökte själv alla kontakter jag kom åt, men det var urjobbigt att tvingas "göra allt själv". (läkarbesök, frågor, remisser som inte behövts, funderingar osv.)
 
Idag - jobbar ju men inte som innan. Jag aktar mig för press och skiter i att hänga upp mig på hemmagrejer.
(okej...inte helt, men inte som innan. Lite skit skadar inte, och jag har en underbar man & barnen en pappa)
Bättre att ta allt i sin takt än att köra på för fullt. Jobbet kan jag lägga åt sidan. Jag är viktigare.
Min familj och mina vänner betyder mest. Men jag vet att alla inte har den turen, därför kan det vara bra att det finns folk som jag som varit igenom det att läsa detta eller prata med.

Vi som har/haft lättare depressioner tas liksom inte på allvar, utan man petar i lite piller & låter oss sköta oss själva. Läkarvården jag fått är under all kritik, och det komiska är att man oftast inte behöver en läkare utan en som förklarar : vad hur varför - varför man är yr, har ont i huvudet, tänker konstigt osv. 
Allt syns inte utanpå, läser jag själv min facebook eller min blogg från förra sommaren/hösten, är det ingen enorm skillnad mot nu.
Men jag vet ju, min make, familj, vänner & han som kaklade badrummet förra sommaren vet ju hur en dag såg ut kunde se ut för mig. Men kaklaren kanske trodde att jag var en lat en, som bara satt där i min fåtölj med min filt & vägrade ge honom några bra ideer eller säga till när det blev fel. Fast han fick faktiskt kaffe.

Idag började jag min nertrapp, sen om ett tag, cirka 4-6 månader hoppas jag kopplingarna där uppe är reparerade och jag kan återgå till att slippa komma ihåg att knapra varje dag för att må bra dagen efter!
Kanske händer ingenting, kanske blir jag lite "sjuk" under tiden. Planen va att sluta i våras, men med sommarens alla grejer och en min årstid med ungar, trädgård & husvagn, ville jag ha en bra sommar utan att tänka. Vilket jag förutom vädret då fick..
Min läkare tyckte jag kunde halvera eller bara sluta, så där fick jag tjata & argumentera varför han skulle tredjedela min dos på recepten...Chansar inte!
Jag vet att ni som kan sånt här i jobb, egen erfarenhet, anhörig eller bara intresserad kommer finnas för att kunna hjälpa mig. Och det betyder så mycket!

(Sen är det inte hela världen om det inte går vara utan sen, då har kopplingarna blivit brända och jag får isåfall lära mig leva med det. Helt ok. Men vill ge mig en chans att inte vara kompis med piller)

Vill passa på att flagga för "psykiatriveckan" som kommer inom kort. Min fina Em har satt programmet & hade jag inte jobbat dagtid hade jag velat lyssna och lära, men får hålla mig till kanske någon dagtis & Gudrun.
Är ni intressade av vad Em rekommenderar att lyssna på skriv en kommentar så får hon facebooka er mer info!

http://www.lj.se/psykiatriveckan
 
Nehe..har massa grejer som spinner, men får ge mig för idag & krypa ner i bädden!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SötNötar

Försökte ta lite bilder på Kakans kids i söndags, menkameran kändes "seg" och blixten va urladdad, så nja, inte helt nöjd. Men fina ungar har hon iallfall!!
 
Och min lille assisten Pajasen Hjälm :o)
Känner ingen unge som lever i sina miner för allt så som bara Olle kan!
 
 
 
 
 

Hemmakväll..

Hemma med mina fina ungar!
Undrar ofta hur de kunde bli så bra! Just nu har det utklädningsgrejer på G för vi ska kolla på X factor & då ska det bytas om & visas upp..
 
Lite hemmamys:
 
 
 
 

Rädda våra skolor!

Det blir ett nytt litet inlägg om skolorna.
Förslaget  presenterades igår, och efter det ryker det ur många skorstenar. En del positiva, en del negativa.
Jag hoppas att båda sidor, läser hela underlaget & tänker sig in i helheten. Inte bara att ens egna ungar får flytta på sig. (vilken är den första naturliga reaktionen, så även för mig)

Jag tycker presentationen va bra, men vet inte om folk verkligen lyssnade på varför nåt stort måste göras.
Många satt bara och väntade på att få "domen" att deras barn ska förflyttas och inte gå i samma skola man tänkt. Sen kunde svaren som de som frågade fick faktiskt varit lite mer förberedda, det var de frågor jag själv trodde skulle komma, som blev lite veligt besvarade. Folk vill ha svar snabbt & kort.
Sen att politiker som sitter i fullmäktige, som kommer få chansen att lägga sina tal där, tog onödig tid från de föräldrar som hade många frågor. Såklart man inte kan säga att politikerna inte får fråga, men det var mer inlägg för sina partier som de vanliga utläggningar vi är vana vid i KF-salen...lite synd att "vi" politiker tog tid för föräldrar.
Jag hade mycket hellre hört deras opolitiska  f r å g o r! För de är många!

Förslaget är nya upptagningsområden, så att fler barn går på de skolor som blir kvar & då kan resurserna där maxas och utnyttjas mer. lärartätheten ökar, det blir billigare pga färre lokaler mm. 
Vår kommun ligger på plats 194 i skolresultat grundskola.
Vi bedriver två skolor med 30 elever / skola, vi har tomma lokaler på gymnasiet & ett sviktande barnantal under ett antal år, ledarskapet som ofta glöms,  har inte funnits på plats, då de åke ju runt mellan sina skolor & finns inte där när snabba beslut/hjälp till lärare/elever behövs,skolan i Runneryd har 60% med barn med annat modersmål,skollagen förändras vilket ställer högre krav på många delar.
Lagen uppifrån huvudstaden är inte alltid överens med mellanstora kommuner, men kanske med våra barn?!
 En del förskolor lämnas oxå bla. till förmån till en stor i hultet. 

Det satsas runt 130 miljoner!!! Det handlar inte om budgetneddragning!!
När hände det sist att en sån satsning gjordes?

För oss härhemma  har det varit självklart att barnen ska gå i "mina" fotspår, Nyhem, Norråsa sen Brinell.
Men i nya förslaget blir det inte så, men jag tror faktiskt mer på det ju mer jag läser förslaget,
siffror & jämför med andra skolor.
Men såklart har jag har frågor...inte vill jag ha ungar på två skolor just nu, varför är det delat på ett visst sätt? Men jag tänker ändå att det kommer så många barn efter mina som också har rätt till en bättre än bra skola!

Intregration är för mig superviktig. Om Runneryd blandas upp kommer de barnen in fortare & våra får ökad förståelse för andra kulturer.
Mina ungar ska gå i en skola som bättre än bra!! Och i lilla Nässjö är vart den ligger inget problem!
Och jag tror visst att resurserna blir större om man kan samla dem tajtare.

Vi har inte alls det samhälle som det varit, barngrupper sjunker ganska drastiskt för att sen stiga igen när min  Olle kommer uppåt, man måste rusta så skolan håller för både och. Vi måste ha en skola som fungerar från förskolan & ända upp till gymnasiet, och även efter det! Man kan aldrig få nog av lärande!


En grej som flera föräldrar uttalat & frågat är om hur man ska "skydda våra 7:or från alla knarkare på Brinell,"
Att det är helt horribelt att ens leka med tanken att bygga ett nytt högstadie av gamla "Skansen".
Ungarna kommer bli översållade av knark & de stora ungdomarna kommer villigt lära de små ett & annat av sina erfarenheter...
Våra ungdomar idag är bra mycket "äldre" än vi var, de vet hur man får tag på saker om man vill. Tom lättare på central med centrum runt hörnet! (efter vad jag har hört...hmmm)
Då jag själv gått på "Skansen" i tre år på omvårdnadsprogrammet, vet jag att det är skyddad verkstad från övriga Brinell, vilket jag tyckte var skit. Man kände sig utanför, för vi hade egna lärare & var alltid i våra egna klassrum.
Och då var vi ändå på gymnasiet men ändå inte. Tror inte att 7-9 skulle bli störda av gymnasiet, tvärtom blir det en bra port in till att börja där senare.

Kommer komma mera om detta, jag kommer läsa in mig mer & fråga
mina kompisar i majoriteten om massa saker.
 
Men nån insamling om att stoppa detta förslag kommer jag inte delta i, och jag ber er som kommer se dessa protestlistor att verkligen läsa på innan ni skriver under!
Hade jag inte haft barn nu, och inte varit ett dugg intresserad av framtiden hade jag skrivit under direkt om nån sa för 7 år sen att Norråsa skulle läggas ner. Inte min fina gamla skola där jag hade så roligt.
 
Sen kan man ju tänka vad dessa nya byggen ger...massor byggjobb! Man ska ha lite i åtanke att kommuner ofta satsar i på byggen i dåliga tider och därmed räddar ett antal firmor från konkurs!
 
 
Här finns korta & långa versioner av förslaget!
Begrunda & läs!
 
 
 OBSI OBS!! Lämna gärna lite kommentarer på detta & det inlägget under...jag behöver träna på att skriva mer om sånt här så behöver lite kritik på själva skrivandet! Ni är faktiskt ganska många som läser i mitt tycke för en liten blogg som är mest för mitt privata minne ;) 
 

När ryktena går...

Såhär tyckte jag när ryktet om centralskolan började gå på facebook, har visst glömt att trycka på sända knappen så gör det nu :o)
 
 
Jag gillar facebook, och ibland hamnar man i grupper & diskussioner man inte bjudit in sig själv i.
Just det fenomenet tycker jag är lite märkligt, men iförrgår upptäcke jag att jag var medlem i ett uppror.
Jaha tänkte jag, undrar vad jag tycker om nåt som jag inget vet nåt om...men oj så intressant det blev!
Jag hade inte följt den lika noga om den förekom i tidingen, en insändare / dag, vet ju själv hur tiden räcker till att springa till postlådan liksom..
 
Gruppen heter "Rädda Centralskolan".
Enligt denna ska centralskolan läggas ner & alla barnen ska gå bland de stora tuffa elaka ungdomarna på Brinellskolan där ute i förortensförort...
Grunden till sidan är att det kommer komma en utredning med förslag för  Framtidens grundskola i Nässjö – ökat lärande i en effektiv organisation, som kommer presenteras den 10/10 kl 19 i Brinells aula. Innan dess är det bara de som ingått i utredningen som vet exakt vad förslaget om  hur våra skolor i kommunen kommer se ut framöver. (jag vet ingenting mer än det som står på Nässjö.se så ingen ide att pumpa mig på insideinformation..)
 
Iallafall blev jag ganska laddad av de inlägg som förekommer i gruppen.
- glad - faktiskt roligt att se att det ändå är så många som faktiskt vaknar & engagerar sig att skriva inlägg - oavsett synpunkt
- orolig över den okunskap som tror att det sitter ca 50 kommunfullmäktigeledmöter som alla jobbar i stadshuset med en fet lön och har 100% koll på allt som händer. Här i Nässjö har vi Bo Zander S, Kjell Skålberg FP & Anders Karlsson C som är kommunalråd för majoriten och Anders Karlgren M som oppositionsråd . Sen finns det förtroendevalda inom kommunfullmäktige, nämnder och styrelser som jobbar mer eller mindre brevid sina ordinarie jobb.
De allra flesta av oss kommunpolitiker jobbar mest på vår fritid - oftast utan ersättning! Glöm inte att de flesta faktiskt inte sitter i nämder eller styrelser - men iallafall i vårt parti kan man framföra grejer man hör till rätt person som sitter på en stol.

Efter mina snart 6 år som jag engagerat mig (och då ej så mycket under första åren) har jag jätterespekt för att våra invånare kan ha svårt att förstå att man inte kan sätta en ishall mot en skola, en simhall mot ett äldreboende, eller en ny översiktsplan mot några ensamkommande flyktingbarn.
Alla delar har sin egen budget, sina egna mål och uppgifter, men är i stort ganska åtskilda.
Tänk er i er egen ekonomi, hyran går liksom inte pruta ner, hur mycket du än vill köpa den där resan, eller att du knappt har pengar till ungarnas kläder för de va sjuka för många dagar förra månaden, den kostar lika oavsett vad du gjorde förra månaden. Ibland måste man kanske fundera, sälja en bil, dra ner på saker för att fixa grundkostnaderna. Samtidigt behöver man spara, ha en liten kassa ifall något händer, vi i villa vet att vintern kostar mer och får anpassa oss därefter.

När det blir debatter kommer alltid negativa saker upp, jag vet att ingen tjänsteman eller politiker som illvilligt försöker ta dåliga kortsiktiga beslut. Alla förvaltningar och nämder jobbar med att få budgeten att gå ihop.
Spana runt på andra kommuner, så ser det likadant ut, många verkar missat att vi ekonomiskt inte ligger så jättebra till i våra kommuner, inte tänker man kanske på det i sin villa i lilla Nässjö, att Grekland, Spanien & andra länders ekonomi även tränger sig ändå hem till oss.

När det gäller Centralskolandebatten är debatten väldigt bred, nåt inlägg om att den säkert kommer bli en flyktingförläggning för då får kommunen bonus till att tonåringarna kan ju gå i skola i ishallen.
Om våra mindre orter - som tyvärr  inte är överbefolkade, men ändå självklart vill ha sina skolor kvar - personligen tycker jag att alla skolor skulle vara små med kvalificerade lärare & barn som kommer från olika kulturer/familjer, men verkligheten lyssnar inte alltid på mina tankar...med tanke på hur det ser ut, så nej, jag tror inte man kan ha småskolor 1-9 ute i samhällena med det elevantal det är idag på en del håll.
Resorna  - många tycker att det blir för långt att ta sig till en annan skola inom Nässjö. Jag tycker Nässjö är litet nog att kunna ta sig till vilken del som helst när man går i högstadiet. Jag cyklade både till Norråsa, Lövhult, Gisshult, Norrboda & Målen vidare till landet när jag gick i sexan/sjuan. 
Jag  ser ofta barn/tonåringar  från Målen cykla till stan/simhallen/brinellhallen för träningar, men kanske är det skillnad på fritiden vart man får cykla eller åka buss, till skolan verkar de flesta få skjuts nuförtiden oavsett avstånd.
Många barn gick ju på proolympia här i Ingsberg när den fanns, och alla bodde såklart inte i dessa kvarter.
Jag tror inte förslaget som kommer vill ha en osäker farlig skolväg för våra tonåringar, och cykelvägarna har blivit fler, men lite mer cykelvett kan ju behövas på både barn & vuxna!
Jag har flera vänner vars barn åkt skolbuss sen 6 års ålder & bara hört positivt om detta! (min egna Essie är väldigt avis på detta system, kanske ska jag driva att vi ska ha skolskuts från Ingseberg till Nyhem, är ju faktiskt en stor korsning att åka igenom..)

Se till de saker som faktiskt blivit av de senaste åren för våra barn
- flera nya helt fantastikskt fina förskolor - ute i småsamhällena! Fler är på gång även här i stan.
- en ishall som kan användas till så mycket mer än bara bandy till en billigare driftkostnad!
- Folkets Hus - vart tog alla negativa vibbar vägen när det väl va klart? Tycker att det bygget & framför allt aktiviteterna där kan uppmärksammas mer!
- en simhall som är i skitskick, men det finns planer för den! Men ibland ska man faktiskt hålla i hatten när det gäller renovering/nybygge..fundera, budgetera & lyssna! Den ska ju hålla i femtio år till sen.. 
- en stadsplan som börjar ta form & förverkligas, mindre bilar i kärnan, ett fint Almenäsområde - Stadskärnan måste vara mysig för man ska shoppa, det tror jag ni håller med om! Snegla på Vetlanda som enligt mig var en fulful stad för 10 år sedan. Jag gillar att åka dit nu, och det beror på mer gågata, träd, färre bilar & butiker!

  Jag tror, att det är ett genomtänkt långsiktigt beslut som kommer att göra det bra för våra barn & ungdomar framöver, varken tjänstemännen eller vi fritidspolitieker vill göra det sämre - just nu är det inte bra nog.
 
Och..vill bara säga hur glad jag blev över ett samtal idag..efter det fick jag en tankeställare att det inte är så jäkla svårt att "gilla" saker utan facebook, telefonera mera, det ska jag göra!!!
Jag hoppas att det där samtalet leder till ännu en aktiv person, såklart helst inom mitt parti, men oftast känner jag att bättre att engagera sig än inte alls! Det krävs faktiskt inte jättemycket för göra lite skillnad - och en liten skillnad  i Nässjö kan vara en stor! 

I kommunpolitiken är inte skillnaderna så överhängande stora vi vill ha ett bra kommun att bo i, förutom SD, jag vill att varenda missnöjesväljare läser deras partiprogram noga. Står du sen för merparten av det de vill får det stå för dig. För mig ger de kalla kårar att så många har hjälpt dem dit de är pga missnöje, jag vet flera invalda som inte ens läst partiprogrammet själva. Tänk på att det är fler som drabbas än invandrare om ni röstar på dem.
Ett misstag vi andra partier måste lära oss av & ta debatten! Jag blir arg varje gång ett beslut, en händelse eller ekonomifråga hakas upp på våra invandrare. Men det inlägget får bli en annan dag för det har inte inte endaste dugg med Centralskolan att göra!
 
 
 
 
 

Kräfta igen...

Dags för lite kräftis igen med fina vänner :o) Skulle ju varit tidigare, men att få ihop fyra familjer med späckade scheman är inte det lättaste!!
 

 
 
Den där tårtan......mmmmmm
 
Tack alla som va med ;)
 
 
 
 

VallboHaga 1:0

Våra värdar påstår att detta var den första & sista Party Party i nya huset...
Jaja...det tar jag med en nypa salt, men de kan ju få lära sig brandlarmet innan nästa gång...
Måste säga att det var en rolig fest med alla gamla innehåll :)
Lite splittrat glas, mycke drinkar, dans & tjöta med nya vänner är alltid super kul!


När vi kom stod det en hästtransport på uppfarten...blev allt lite fundersam, hund vet jag ju Em vill ha, men en häst?! Klurade en stund, kanske hade hon köpt en jättestor badanka?
(när jag hjälpte till att flytta in för ett par veckor sen packade jag upp fyra kassar med badankor + massa andra ankgrejer...gissar att Em gillar ankor..kortet på ankorna är från flytten, numer bor de på en hylla i badrummet en våning mer...proppat med ankor...men sööööta! saknar nästan min kosamling...)
Men lite senare under kvällen.....ut från röken....kom just en häst..

Häst!!
Snacka om Grisfest!
Jag kan rida, jag har en sadel

nån som minns :)

 

Operation...

 
Berättade ju för ett tag sen att jag skulle in & sussa på sjukhuset för en operation.
Tänkte berätta lite om det, då jag vet att det är ganska vanligt och ofta kan
slippas om man regelbundet tar sina cellprov!

I jönköping får man kallelse när man är 23 år.
Jag minns inte när jag gjorde mitt första, men jag brukar vara rätt kvick med att undvika såna undersökningar så antar att jag hoppade över ett par gånger.
Första testet är enkelt, gör inte ont och går på "löpande band". (man sitter 5-10 st & går in i turordning & topsas liksom). 2003 fick jag hem ett brev efter min topsning att jag skulle in igen & ta ett större prov för utredning.
Då "knipsar" man bort några flikar, och läkaren tittar nogare & kan även pensla med nån ättika sen skickas "flikarna" för att kikas på i labbet.
Första gången minns jag inte, men i somras när jag gjorde det så ja...det gjorde ont!
Sen när dessa prover är klara, så sätter de en grad på hur stora förändringarna är, små mellan eller grava.
En van läkare kan se förändringar med ögat redan vid undersökning nr 2. De såg inget synligt på någon av mina 2 gånger,
Första gången hade jag gränsen till mellan, men de bedömde inte att de skulle läka ut självt utan jag fick göra en sk. konisering av livmodertappen, Man lasrar bort en bit under narkos eller lokalbedövning (jag har bara hört att man sövs i jkpg landsting, men är inte helt säker.) Man tar bort mellan 1-2,5 cm, och åker hem samma dag oavsett metod. Man böder sen i en till ett par veckor. Första gången blödde jag mycket, denna inte alls så farligt trots att de tog bort mycket mer denna gången. Minns inte 2003 men efter denna gången var jag jättetrött i två dagar, sen har jag haft lite "stickningar" men det är helt normalt.
 
 
Två år efter första vart jag gravid med Ester. Jag fick gå på lite extra ultraljud under graviditeten, men jag hade inga komplikationer pga detta. Möjligtvis kan min kortare livmodertapp gjort att mina förlossningar varit snabba, men det är inget de vet, utan bara påpekat efteråt.  Med Essie va vi inne 40 minuter & med Olle hade jag onda värkar i knappt 1,5 timme. I båda fallen blev det utrop att det gick så fort...(inte så vanligt att en förstföderska är helt öppen när man kommer in eller att man går från 2cm till fullt på 40min som med Olle)
Eftersom det höll med första barnet gick jag på koll med Olle också, men det kändes mer som "rutin".
Sen när man hade två barn blev de där "Löpande band" tiderna mer & mer oviktiga. Jag vet jag har gått en gång efter Olle, men tror inte fler. Så det bör varit 3 år sedan.

Tydlingen räckte tre år för att de där cellerna skulle ta & växa till sig, jag trodde nog inte man kunde få tillbaka, men det kan man. Det lite roliga, eller dumma, är att jag var på kk av en helt annan anledning & läkaren skällde på mig för han kunde inte se när jag gjorde mitt test sist..jaja ta ett då...

Sen gick det "ganska fort" till test två & sen operationen förra veckan.
Denna gången bedöms ändringarna som medel något grava, men hon som opererade såg inget allvarligt med ögat, så det bör inte vara mer nu när de testar.
En tankeställare jag fick, va när vi pratade efteråt, och läkaren sa att om det blir en gång till, måste man ta bort hela livmodern, då jag nu inte har något kvar att skära på, samt att fler barn vore inte så bra ide, då den troligen inte skulle stanna kvar.

Med tanke på dagens statistik på förstagångsföderskor, tänker jag än lite mer på hur viktigt det är att ta testen direkt! Hade det varit jag utan mina ungar, hade jag kanske inte kunnat skaffa några alls.

Utöver detta, fick jag denna gången när jag fick veta att jag hade förändringar, ett så urdåligt,
korkat formulerat brev.
Jag som är rätt lugn av mig blev så %%&¤¤#"&/()??&%#  irriterad! Nu har jag haft & gjort detta innan så vart inte helt chockad, visste vad som väntade, men att läsa:
"cancer" "operation" och "om du inte hört nåt inom ett par månader får du höra dig till oss."
För även om det är ovanligt att det blir cancer när man kommit hit, är det de orden man läser.
Jag fick inte heller några broschyrer eller annat med i brevet. Även om läkaren vid undersökning två, visste att jag gjort detta innan, så va inte brevet från henne eller från någon läkare jag inte  träffat. (jag har på dessa tre personliga besök + ett brev haft tre eller fyra olika läkare, har inte kollat, men tror hon som skrev brevet var den läkaren som opererade..men kanske hon bara skiver under brevet nån annan skrev? )
Efter lite samtal fick jag till svar att detta var ett "standardbrev" vilket man även skickar(de) till de som har första gången. Jag vet att mitt brev varit uppe i landstingsfullmäktige, så hoppas verkligen att det gör skillnad för de som kommer nästa gång!


Om ni kommer ända hit ner, vill jag påminna om: Ta era celltester, hör gärna av er om ni undrar något om  detta! .
Sen finns det flera andra undersökningar jag på senare tid vaknat för som är "relativt enkla" att bota & kunna undanhålla:
Tvinga era nära anhöriga/män över 45-50år att ta prostataprov HCG
Göra en screening av stora kroppspulsådern vid ungefär samma ålder, speciellt om det finns plötslig hjärtdöd i familjen!


Så...nu blir det mest bilder & vanligheter igen ;) 
 
 
 
 
 

Kräftskiva!

Åretsd första kräftsiva intogs med fina vänner Jossan & Håkan & Alex & Björn!
Baloo var också på besök denna helg så vart härligt med lite Nallebus!!

Passar påatt gratta på årsdagen också som vart i september förra året!

 
 
 

Min fina Baloo, härligt att ha han på besök, saknar honom enormt fortfarande, men vilken lycka när man ser honom & hans tjeja Alice ihop! Det är kärlek det!!


 

Stadsfest

Stadsfest blidde det också, Essie & jag vart inne på fredagen men då fick inte kameran följa med.
Lördagen var det lite mer balund med vänner!
 

Nu kör vi igen...

Kameran har varit på vift & då blir det inge bloggande :)

Men nu så...för att rätt ska vara rätt & jag för mig själv får det lättare att ha lite ordning på mitt liv tar vi från kameran direkt..

Årets släktkalas vart i Nybro hos kusin Pernilla! Som vanligt en mycket trevlig dag, men lekar, stoj med alla barnen & grill! Som vanligt vann inte jag tipsrundan...
 

RSS 2.0