När ryktena går...

Såhär tyckte jag när ryktet om centralskolan började gå på facebook, har visst glömt att trycka på sända knappen så gör det nu :o)
 
 
Jag gillar facebook, och ibland hamnar man i grupper & diskussioner man inte bjudit in sig själv i.
Just det fenomenet tycker jag är lite märkligt, men iförrgår upptäcke jag att jag var medlem i ett uppror.
Jaha tänkte jag, undrar vad jag tycker om nåt som jag inget vet nåt om...men oj så intressant det blev!
Jag hade inte följt den lika noga om den förekom i tidingen, en insändare / dag, vet ju själv hur tiden räcker till att springa till postlådan liksom..
 
Gruppen heter "Rädda Centralskolan".
Enligt denna ska centralskolan läggas ner & alla barnen ska gå bland de stora tuffa elaka ungdomarna på Brinellskolan där ute i förortensförort...
Grunden till sidan är att det kommer komma en utredning med förslag för  Framtidens grundskola i Nässjö – ökat lärande i en effektiv organisation, som kommer presenteras den 10/10 kl 19 i Brinells aula. Innan dess är det bara de som ingått i utredningen som vet exakt vad förslaget om  hur våra skolor i kommunen kommer se ut framöver. (jag vet ingenting mer än det som står på Nässjö.se så ingen ide att pumpa mig på insideinformation..)
 
Iallafall blev jag ganska laddad av de inlägg som förekommer i gruppen.
- glad - faktiskt roligt att se att det ändå är så många som faktiskt vaknar & engagerar sig att skriva inlägg - oavsett synpunkt
- orolig över den okunskap som tror att det sitter ca 50 kommunfullmäktigeledmöter som alla jobbar i stadshuset med en fet lön och har 100% koll på allt som händer. Här i Nässjö har vi Bo Zander S, Kjell Skålberg FP & Anders Karlsson C som är kommunalråd för majoriten och Anders Karlgren M som oppositionsråd . Sen finns det förtroendevalda inom kommunfullmäktige, nämnder och styrelser som jobbar mer eller mindre brevid sina ordinarie jobb.
De allra flesta av oss kommunpolitiker jobbar mest på vår fritid - oftast utan ersättning! Glöm inte att de flesta faktiskt inte sitter i nämder eller styrelser - men iallafall i vårt parti kan man framföra grejer man hör till rätt person som sitter på en stol.

Efter mina snart 6 år som jag engagerat mig (och då ej så mycket under första åren) har jag jätterespekt för att våra invånare kan ha svårt att förstå att man inte kan sätta en ishall mot en skola, en simhall mot ett äldreboende, eller en ny översiktsplan mot några ensamkommande flyktingbarn.
Alla delar har sin egen budget, sina egna mål och uppgifter, men är i stort ganska åtskilda.
Tänk er i er egen ekonomi, hyran går liksom inte pruta ner, hur mycket du än vill köpa den där resan, eller att du knappt har pengar till ungarnas kläder för de va sjuka för många dagar förra månaden, den kostar lika oavsett vad du gjorde förra månaden. Ibland måste man kanske fundera, sälja en bil, dra ner på saker för att fixa grundkostnaderna. Samtidigt behöver man spara, ha en liten kassa ifall något händer, vi i villa vet att vintern kostar mer och får anpassa oss därefter.

När det blir debatter kommer alltid negativa saker upp, jag vet att ingen tjänsteman eller politiker som illvilligt försöker ta dåliga kortsiktiga beslut. Alla förvaltningar och nämder jobbar med att få budgeten att gå ihop.
Spana runt på andra kommuner, så ser det likadant ut, många verkar missat att vi ekonomiskt inte ligger så jättebra till i våra kommuner, inte tänker man kanske på det i sin villa i lilla Nässjö, att Grekland, Spanien & andra länders ekonomi även tränger sig ändå hem till oss.

När det gäller Centralskolandebatten är debatten väldigt bred, nåt inlägg om att den säkert kommer bli en flyktingförläggning för då får kommunen bonus till att tonåringarna kan ju gå i skola i ishallen.
Om våra mindre orter - som tyvärr  inte är överbefolkade, men ändå självklart vill ha sina skolor kvar - personligen tycker jag att alla skolor skulle vara små med kvalificerade lärare & barn som kommer från olika kulturer/familjer, men verkligheten lyssnar inte alltid på mina tankar...med tanke på hur det ser ut, så nej, jag tror inte man kan ha småskolor 1-9 ute i samhällena med det elevantal det är idag på en del håll.
Resorna  - många tycker att det blir för långt att ta sig till en annan skola inom Nässjö. Jag tycker Nässjö är litet nog att kunna ta sig till vilken del som helst när man går i högstadiet. Jag cyklade både till Norråsa, Lövhult, Gisshult, Norrboda & Målen vidare till landet när jag gick i sexan/sjuan. 
Jag  ser ofta barn/tonåringar  från Målen cykla till stan/simhallen/brinellhallen för träningar, men kanske är det skillnad på fritiden vart man får cykla eller åka buss, till skolan verkar de flesta få skjuts nuförtiden oavsett avstånd.
Många barn gick ju på proolympia här i Ingsberg när den fanns, och alla bodde såklart inte i dessa kvarter.
Jag tror inte förslaget som kommer vill ha en osäker farlig skolväg för våra tonåringar, och cykelvägarna har blivit fler, men lite mer cykelvett kan ju behövas på både barn & vuxna!
Jag har flera vänner vars barn åkt skolbuss sen 6 års ålder & bara hört positivt om detta! (min egna Essie är väldigt avis på detta system, kanske ska jag driva att vi ska ha skolskuts från Ingseberg till Nyhem, är ju faktiskt en stor korsning att åka igenom..)

Se till de saker som faktiskt blivit av de senaste åren för våra barn
- flera nya helt fantastikskt fina förskolor - ute i småsamhällena! Fler är på gång även här i stan.
- en ishall som kan användas till så mycket mer än bara bandy till en billigare driftkostnad!
- Folkets Hus - vart tog alla negativa vibbar vägen när det väl va klart? Tycker att det bygget & framför allt aktiviteterna där kan uppmärksammas mer!
- en simhall som är i skitskick, men det finns planer för den! Men ibland ska man faktiskt hålla i hatten när det gäller renovering/nybygge..fundera, budgetera & lyssna! Den ska ju hålla i femtio år till sen.. 
- en stadsplan som börjar ta form & förverkligas, mindre bilar i kärnan, ett fint Almenäsområde - Stadskärnan måste vara mysig för man ska shoppa, det tror jag ni håller med om! Snegla på Vetlanda som enligt mig var en fulful stad för 10 år sedan. Jag gillar att åka dit nu, och det beror på mer gågata, träd, färre bilar & butiker!

  Jag tror, att det är ett genomtänkt långsiktigt beslut som kommer att göra det bra för våra barn & ungdomar framöver, varken tjänstemännen eller vi fritidspolitieker vill göra det sämre - just nu är det inte bra nog.
 
Och..vill bara säga hur glad jag blev över ett samtal idag..efter det fick jag en tankeställare att det inte är så jäkla svårt att "gilla" saker utan facebook, telefonera mera, det ska jag göra!!!
Jag hoppas att det där samtalet leder till ännu en aktiv person, såklart helst inom mitt parti, men oftast känner jag att bättre att engagera sig än inte alls! Det krävs faktiskt inte jättemycket för göra lite skillnad - och en liten skillnad  i Nässjö kan vara en stor! 

I kommunpolitiken är inte skillnaderna så överhängande stora vi vill ha ett bra kommun att bo i, förutom SD, jag vill att varenda missnöjesväljare läser deras partiprogram noga. Står du sen för merparten av det de vill får det stå för dig. För mig ger de kalla kårar att så många har hjälpt dem dit de är pga missnöje, jag vet flera invalda som inte ens läst partiprogrammet själva. Tänk på att det är fler som drabbas än invandrare om ni röstar på dem.
Ett misstag vi andra partier måste lära oss av & ta debatten! Jag blir arg varje gång ett beslut, en händelse eller ekonomifråga hakas upp på våra invandrare. Men det inlägget får bli en annan dag för det har inte inte endaste dugg med Centralskolan att göra!
 
 
 
 
 
Trackback
RSS 2.0